Fondsenwerven

Als directeur of zakelijkleider ben je vaak ook verantwoordelijk voor het werven van fondsen en subsidies. Maar soms is je agenda en/of  hoofd zo vol dat je er steeds niet aan toe komt. Je voelt de deadlines naderen maar je krijgt het niet voor elkaar. 

Ik kan je helpen. Lees hoe.

*Omdat de privacy van mijn klanten bovenaan staat deel ik niet voor welke organisatie ik deze opdracht uitvoerde.

De vraag aan mij

 • Ondersteun mij bij het schrijven van de aanvragen voor het Prins Bernhard Cultuurfonds en VSB fonds voor een festival.
 • Check of de plannen aan alle voorwaarden van de fondsen voldoen en help om scherp te formuleren.
 • Realiseer deze opdracht snel: Binnen twee weken.

De oplossing

 • Lezen van alle aangeleverde stukken (dit was een jaarlijks evenement waardoor ik kon putten uit oudere reeds geschreven plannen)
 • Lezen actuele subsidieregelingen van beide fondsen
 • Het reeds geschreven projectplan aanpassen naar nieuwe editie evenement
 • Checken en eventueel aanpassen of aanscherpen aan (inhoudelijke) eisen van de fondsen en toevoegen van nieuwe informatie voor de nieuwe editie
 • Verwerken van feedback VSB nav vorige afgewezen aanvraag
 • Aanscherpen van de artistieke visie
 • (deels) invullen van de formulieren

Het proces

Ik startte met een uitgebreid gesprek met de directeur. Hoe gaat het? Waar loop je tegenaan? Wat vind je fijn qua ondersteuning van mij? Wat is belangrijk voor mij om te weten?

In dit geval had de directeur wel tijd maar teveel privé en zakelijke dingen aan z’n hoofd waardoor hij het lastig vond om de goede focus te vinden. Een goede aanvraag schrijven, voor meerdere fondsen, vraagt veel concentratie en een fitte geest. Hij zei:  ”Ik weet inhoudelijk supergoed wat ik wil vertellen maar het ontbreekt mij even aan scherpte en geduld om dit goed op papier te zetten”.

Na het gesprek maakte ik direct een plan van aanpak. Bij deze klus zat haast (binnen twee weken moest het plan klaar zijn). Ik maakte daarom een superstrakke planning en verzamelde alle benodigde documenten en inlogcodes voor de online omgeving van de fondsen.

Ik communiceerde ook helder wat ik van de directeur zelf verwachtte. Deze moest namelijk wel informatie aanleveren en op geplande tijdstippen inhoudelijk reageren op mijn vragen.  Omdat ik de directeur wil ontlasten en niet wil overladen met mails en vragen doe ik dit zeer efficiënt:

 • 1 instructiemail met plan van aanpak en ‘huiswerk’.
 • 1 mail met eerste opzet van aanvraag en alle punten waarop extra inhoudelijk input van de organisatie is vereist
 • 1 mail met alle definitieve bestanden

Hij diende uiteindelijk zelf het plan in, binnen de deadline.

Resultaten

Beide fondsen gaven een toekenning van het gehele aangevraagde bedrag. Extra feestelijk omdat 1 van de twee fondsen het jaar daarvoor het bedrag had afgewezen.

Wil jij ook versterking van mij? Lees verder

”Door scherpe vragen te stellen, snel denkwerk, eigen initiatief en het voorstellen van creatieve oplossingen, is de hulp van Annerieke waardevol als je een ogenschijnlijk ‘grote klus’ hebt liggen of er zelf even niet uit komt. Ze neemt je werk uit handen zonder het volledig over te nemen, waardoor je echt geholpen bent maar niet het overzicht uit het oog verliest. Daarnaast is ze super gestructureerd in de manier van werken en in de manier van uitleggen, waardoor het ‘huiswerk’ dat je zelf nog moet doen te overzien is en de overdracht van complexe projecten toch niet complex aanvoelt! ” – Directeur Festival organisatie