Speuren naar fondsen als een pro

‘’Ik weet met de beste wil van de wereld niet waar ik moet beginnen met zoeken’’.

Dit vertelde een student van de HKU Theatre & Education mij bij de start van een workshop over fondsenwerven. En die opmerking hoor ik vaak. Mensen zien door de bomen het bos niet meer.

Download nu mijn gratis lijst met fondsen die zich richten op cultuur. Klik hier Lijst met fondsen

Helaas kan ik geen ‘op maat’ lijst aanleveren voor iedereen. Want ieder project heeft een andere aard en doelstelling. Een fotograaf die financiering zoekt voor een foto-expositie zoekt een ander fonds dan een projectleider die een dekkingsplan maakt voor een cultureel festival. Maar met wat goed speurwerk komt je met de onderstaande tips zelf ook al heel ver. Ontdek mijn geheimen. Want ook ik moet voor ieder project weer op onderzoek uit.

Lees verder wanneer je wilt ontdekken hoe ik het aanpak.

Tip 1: Afkijken is verplicht

Afkijken mag vaak niet. Maar wanneer het over fondsenwerven gaat is afkijken een must! Ik adviseer je om op zoek te gaan naar vergelijkbare initiatieven en te onderzoeken met welke fondsen en subsidies ze het project hebben gerealiseerd.

Tip 2: Scheur de rij met fondsen en sponsoren van de flyers

Veel fondsen verplichten organisaties om het fonds met naam en logo te vermelden in publicaties zoals persberichten, flyers en posters. Ik ga daarom vaak in een schouwburg naar het flyerrek en pak daar allerlei flyers waarvan ik de onderste strook met de vermelding van fondsen en sponsoren afscheur. Deze strookjes bewaar ik in mijn fondsenmap. Fondsen of subsidies die ik nog niet ken google ik. En zo ontdek ik weer nieuwe mogelijkheden.

Tip 3: Fotografeer de banners

Van banners die op evenementen hangen met een vermelding van alle sponsoren, subsidienten en fondsen maak ik een foto met mijn iphone. Altijd slim om te onthouden wie bereid is om te investeren.

Tip 4: Fondsenboek

Je kunt natuurlijk ook gaan kijken in het grote fondsenboek. In dit lijvige boekwerk staan wel duizend fondsen. Je vindt deze fondsenbijbel in de bibliotheek en de boekhandel. En er is natuurlijk ook een online versie. Ik vind het lastig om mijn weg te vinden in deze boeken. Het kost veel tijd om de juiste fondsen er uit te vissen. Je moet door veel informatie heen worstelen om de pareltjes te vinden. Ik speur wel regelmatig in deze database maar ik haal meer rende- ment uit het afkijken bij vergelijkbare initiatieven.

Tip 5: Fondsenwervingonline.nl

Dit is een platform met wel meer dan 3.000 fondsen. Maar ook stappenplannen en advies. Een lidmaatschap op de website is verplicht. Je betaalt €25,- per maand. Ik heb zelf geen lidmaatschap.

Tip 6: Maak je eigen fondsenboekje

Het is slim om regelmatig op de websites van de fondsen te kijken want de regelingen wijzigen regelmatig. En er komen natuurlijk ook nieuwe regelingen bij. Ik maak daarom eens per kwartaal een digitaal rondje langs al deze partijen. Alle regelingen, wijzigingen en criteria noteer ik in een eigen fondsenboekje. Zo blijf ik zelf goed up to date en kan ik relevante informatie snel terugvinden.

Tip 7: Even bellen

Neem contact op met de beleidsmedewerker van het fonds wanneer iets niet duidelijk is of wanneer je vragen hebt. Ik vind het zelf prettig om even te bellen. Toen ik zelf startte met fondsenwerven vond ik ‘’Het fonds’’ een beetje mysterieus. Ze gaan je plan beoordelen en beslissen of je financiering krijgt. Dat maakte mij voorzichtig en wat schuw in de benadering.

Maar nu ik bij meerdere fondsen een kijkje in de keuken heb gekregen en zelf ook twee fondsen heb ontwikkeld en opgestart weet ik dat medewerkers van de fondsen juist graag contact met jou willen.

Waarom contact met een fonds?

Ze zijn erbij gebaad dat er kwalitatieve goede projecten worden ingediend die goed aansluiten bij de missie en doelstelling van het fonds. Sommige fondsen stellen zelfs de voorwaarde dat er vooraf persoonlijk contact is zodat ze niet teveel onvolledige aanvragen krijgen of aanvragen die helemaal niet bij het fonds thuishoren. Dus aarzel niet en pak de telefoon wanneer zaken niet duidelijk voor je zijn. Ik bel regelmatig namens klanten naar fondsen.

Tot slot maar niet minder belangrijk:

Bijna alle fondsen hanteren ander indien termijnen. Kijk hier goed naar en noteer het in je agenda. 

Wil je meer leren over fondsenwerven? Geef je nu op voor de training Fondsenwerven