Begeleider bij fondsenwerving

Regelmatig kloppen directeuren en projectleiders van culturele instellingen, educatief medewerkers of bijvoorbeeld programmeurs bij mij aan voor hulp bij fondsenwerving. Allemaal dragen zij de verantwoordelijkheid voor de financiering van culturele projecten. En allemaal zoeken ze een stevige financiële zet in hun rug. Zelf leren door samen te doen.

De vraag

 • Leer mij hoe ik efficiënt en doelgericht fondsen werf.
 • Leer mij hoe ik tijd bespaar en binnen de deadline een kwalitatieve aanvraag schrijf.

De oplossing

Ik bied op maat gemaakte trajecten als adviseur en leermeester op het gebied van fondsenwerving. Daarbij begeleid ik vooral de mensen die de aanvragen doen. In de periode dat zij de taak hebben om de financiering van een project te realiseren, plannen we regelmatig werksessies in. Op basis van de begeleidingsvraag geef ik instructies en tips. Ik lees teksten, kijk mee, voer verbeteringen door en koppel terug. Daarnaast ben ik ook altijd te raadplegen voor ondersteuning per telefoon of e-mail. Zo leren de mensen het snel zelf.

“Annerieke stond naast me tijdens het proces, stelde de juiste vragen, gaf concrete en praktische handvatten en hielp mij een werkwijze te vinden die bij mij past.” (Carmen Munsterman, Stadkamer Zwolle)

Onderwerpen

In veel gevallen hebben medewerkers al vaak een subsidie of fonds aangeschreven. Vaak wordt dit ervaren als tijdrovend, taai en complex. Pak ik dit wel slim aan? Laat ik ook kansen liggen? Hoe kan ik er nog meer uithalen? Dat vragen de deelnemers zich vooraf vaak af. Daarnaast komen deze onderwerpen vaak aan bod:

 • Plan van aanpak: timemanagement en kaderen werkzaamheden.
 • Format: slim structureren van informatie.
 • Tips & trucs bij fondsenwerven.
 • Advies bij opstellen begroting.
 • Feedback geven op geschreven teksten.

Dit zie ik gebeuren

In alle gevallen zie ik dat mensen enthousiast met fondsenwerving aan de slag gaan. De weerstand tegen de gevreesde ‘taaie stof’ verdwijnt en een aanvraag doen wordt uitdagend, leuk en opwindend. Het meeste plezier beleef ik bij het op scherp zetten van mensen. Welk plan van aanpak past bij hun persoonlijkheidsdynamiek? Ik benut hierbij veel principes van human dynamics. Hoe werk jij het beste? Hoe haal je het maximale uit jezelf binnen deze taak? Wat geeft jou energie? En wat moet je uitbesteden aan een ander? Die antwoorden vinden de deelnemers.

Het allerleukste is wanneer ik uiteindelijk berichtjes ontvang over de toegekende subsidie(s). Ik ben dan ontzettend trots op mijn klanten en kan echt meegenieten van hun succes.

Resultaten

Dit zijn de belangrijkste resultaten bij de begeleiding van fondsenwerving:

 • Meer inzicht in het proces van fondsenwerven.
 • Efficiënter, sneller en doelgericht fondsenwerven.
 • Eigen kwaliteiten ontdekken en leren inzetten, zodat deelnemers succesvoller zijn en met plezier aanvragen doen.
 • Projectaanvragen schrijven die kunnen worden ingediend bij meerdere fondsen.

Het resultaat volgens een deelnemer:

“Wat een fijne coach is Annerieke! Ze heeft mij een tijd geleden begeleid en ik heb er nog dagelijks profijt van. Ze leerde mij waar mijn kracht zit en hoe ik kan omgaan met dingen die ik lastig vind. Schrijven van subsidieaanvragen vond ik verschrikkelijk. Ik was er voorheen weken tot maanden mee bezig, zonder bevredigend resultaat. Annerieke kwam naast me staan tijdens het proces, stelde de juiste vragen, gaf concrete en praktische handvatten en hielp mij een werkwijze te vinden die bij mij past. Hierdoor ben ik nu meerdere subsidieaanvragen verder en toekenningen rijker. Ik ga niet snel meer grote projecten uit de weg. Ik heb meer zelfkennis en zelfvertrouwen en weet nu hoe ik het moet aanpakken.”
(Carmen Munsterman, Stadkamer Zwolle)

Lees verder over fondsenwerven.Of ga direct aan de slag.