Voor vastgeroeste mensen

Regelmatig hoor ik de vraag: ‘’Hoe kan ik binnen mijn werk mijn eigen creativiteit meer voelen en inzetten?’’  Er mist energie en ruimte om zelf te creëren en spelen. Herkenbaar?

Ik onderzocht en testte een theorie van de Britse psycholoog Michael J Apter. In dit blog deel ik met jou wat ik ontdekte.  Ik geef je een tip waarmee je jezelf nu meteen kan transformeren tot een speelse jonge hond!

De omkeringstheorie

In het boek ‘’nooit meer te druk’’ las ik over de omkeringstheorie van Apter. Hij schrijft dat wanneer we iets doen, we op verschillende manieren gemotiveerd kunnen zijn.

We kunnen serieus gemotiveerd  en speels gemotiveerd zijn.

Van serieus naar speels

Wanneer we handelen uit serieuze motieven richten we ons op het behalen van ons doel en de resultaten op de lange termijn. Als alles gaat zoals we willen, zijn we kalm en ontspannen. Zo niet, dan maken we ons zorgen of voelen we zelfs angst. Handelen we vanuit uit een speelse motivatie,  dan zijn we gericht op plezier en prikkeling in het nu los van of we dit wel of niet bereiken.

Drukte vloeit voort uit een te sterke gerichtheid op langetermijndoelen: het gevoel het te druk te hebben, hangt samen met dingen te serieus nemen. 

 

Zelf schakelen naar plezier

De omkeringstheorie leert ons dat we op een situatie die voortvloeit uit een serieuze gemotiveerdheid speels gemotiveerd kunnen reageren. Als we onze motieven als serieus herkennen, kunnen we deze omkeren naar een speelse motivatie en het belachelijke van de situatie inzien. We kunnen de lichtheid van het moment ervaren. We kunnen proberen plezier te hebben.

Experiment

Het experiment met de omkeringstheorie was voor mij echt een grote eye-opener. Het klinkt allemaal zo voor de hand liggend maar ga het maar eens doen!

Stap 1 – Sta eens een week regelmatig bewust stil bij je gemotiveerdheid. Is deze serieus of speels?

Stap 2 – Schakel > Ben je serieus gemotiveerd? Schakel eens naar de speelse motivatie. Het bewust schakelen naar de speelse motivatie helpt je enorm om jezelf wat meer lucht en lol te gunnen. Maar nog belangrijker – je geeft jezelf ruimte om te spelen.

Stap 3 – Beleef. Wanneer je werkt vanuit de speelse motivatie zal je ervaren dat je creativiteit toeneemt.

Praktische tips

Er zijn verschillende factoren die je kunnen helpen om van gemotiveerdheid te veranderen. Bepaalde muziek, bewegen of even dansen. Ook een wandeling is voor veel mensen effectief om de schakel om te zetten van serieus naar speels. Wat is het voor jou? Heb je een idee?

Ik daag je uit dit direct of morgen te doen. Neem je de uitdaging aan? Ik ben heel nieuwsgierig naar je ervaring. Laat je me weten wat het je bracht?

Laat hier je gegevens achter voor meer informatie