Fondsen voor cultuur op een rij

Ben je op zoek naar een cultuurfonds? Dan zijn er verschillende mogelijkheden om fondsen en subsidies te vinden voor de financiering van een cultureel project. Allemaal met hun eigen kenmerken, doelstellingen en eisen. Ik heb een aantal veelgebruikte fondsen voor je op een rij gezet.

Er zijn natuurlijk nog veel meer fondsen, maar dit is een aardig lijstje om mee te starten. Meer over het aanschrijven van fondsen en subsidies vind je in dit blog.

De gemeente

De meeste gemeenten hebben een budget voor culturele activiteiten. De mogelijkheden verschillen per gemeente. Kijk hiervoor in de gemeente waar het project plaatsvindt, dus niet in de gemeente van je eigen woonplaats.

De provincie

Ook provincies hebben veel subsidies. Deze zijn vaak ingedeeld per sector. Kijk niet alleen bij de subsidies voor cultuur. Soms vind je ook interessante en relevante subsidies in andere sectoren (bijvoorbeeld voor innovatie).

Plaatselijke Rabobank

De Rabobank heeft in veel steden een speciaal fonds. “Door samen te werken en krachten te bundelen bereik je meer dan alleen”, zeggen ze zelf. Probeer ze daar eens op aan te spreken.

Prins Bernhard Cultuurfonds

Het Prins Bernhard Cultuurfonds ondersteunt cultuur, natuur en wetenschap in Nederland. Het aanvragen is niet ingewikkeld, maar let wel goed op de vereiste bijlagen bij je aanvraag. Dit cultuurfonds werkt met vaste inzendtermijnen die per provincie verschillen. Noteer die dus goed in je agenda. Als je te laat bent, wordt je aanvraag niet meer behandeld.

Fonds 21

Dit fonds in Utrecht heette vroeger SNS REAAL. Ze hebben twee pijlers: Kunst & Cultuur en Jongeren & Maatschappij. Het fonds ondersteunt professionele, kwalitatief sterke projecten die een breed, nieuw publiek weten te bereiken. Lees verder op: www.fonds21.nl

VSB Fonds

Het logo van VSB Fonds zie je vaak op flyers van culturele projecten. Hun slogan: Iedereen doet mee. Bij Mens & Maatschappij staan sociale initiatieven centraal. Bij Kunst & Cultuur gaat het om samen creëren en samen beleven.

Fonds voor Cultuurparticipatie

De nadruk bij dit fonds ligt op actieve participatie. Het fonds wil meer mensen in de gelegenheid stellen om zelf muziek te maken, te fotograferen, films te maken, te dansen of als vrijwilliger te werken bij een erfgoedinstelling. In de periode 2017-2020 bundelen ze hun activiteiten in drie programma’s:

  1. Cultuureducatie met Kwaliteit, Jong Geleerd: Bijdragen aan het toegankelijk maken van goed cultuuronderwijs voor leerlingen in het primair onderwijs en het vmbo.
  2. Innovatie in Cultuur, Maak het mee: Bijdragen aan een samenleving waarin mensen op verschillende niveaus hun creativiteit kunnen ontwikkelen.
  3. Zichtbaar maken en delen van bijzondere initiatieven en verhalen.

Fonds Podiumkunsten

Het Fonds Podiumkunsten is “hét cultuurfonds voor muziek, muziektheater, dans, theater en festivals in Nederland”. Het fonds geeft namens de Rijksoverheid ondersteuning aan alle vormen van professionele podiumkunsten, via aanbod- en afnamesubsidies. Daarnaast zijn er subsidies op het gebied van internationalisering en meerjarige subsidies.

Stimuleringsfonds creatieve industrie

Het Stimuleringsfonds is het cultuurfonds voor vormgeving, architectuur, digitale cultuur en alle mogelijke cross-overs. Het Stimuleringsfonds ondersteunt bijzondere en vernieuwende projecten en activiteiten van ontwerpers, makers en culturele instellingen in de creatieve industrie. Voor de muzikanten: Check de regeling Music X Design.

Mondriaanfonds

Het Mondriaan Fonds is het publieke stimuleringsfonds voor beeldende kunst en cultureel erfgoed. Het bevordert bijzondere en vernieuwende projecten en activiteiten van beeldend kunstenaars, bemiddelaars (curatoren en critici), musea en andere erfgoedinstellingen, presentatie-instellingen, archieven, galeries en opdrachtgevers. Alle bijdragen hebben als doel het stimuleren van de productie en presentatie van relevante beeldende kunst en erfgoed uit Nederland in binnen- en buitenland, op die plekken waar de markt dit (nog) niet doet.

NIEUW> Music Support Overijssel

In samenwerking met het Prins Bernhard Cultuurfonds presenteert Poppunt Overijssel een nieuw fonds: Music Support Overijssel. Deze regeling is bedoeld om ambitieuze artiesten uit deze provincie te ondersteunen, van producer tot metalband en van singer-songwriter tot hiphopcollectief. Met een bijdrage kunnen zij zichzelf artistiek en zakelijk ontwikkelen, om zo met een gerichte investering een grote sprong te maken. Per act kan er maximaal €1000 worden aangevraagd verdeeld over zes aanvraagrondes.

Sena Performers muziek productiefonds

Ben je professioneel muzikant en wil je je muziek digitaal of fysiek uitbrengen, maar mis je de financiële middelen? Dan is het Sena Performers Muziekproductiefonds wat voor jou! Het fonds kan je net dat ene duwtje in de rug geven dat nodig is voor de volgende stap in je muzikale loopbaan.

Het vinden van de juiste informatie

Op de website van ieder fonds vind je meer informatie over het aanvragen van bijdragen. Wel is het op de websites van vooral gemeenten en provincies soms flink zoeken. De informatie over subsidies zit soms echt ‘verstopt’ tussen heel veel andere informatie. Een tip: ik vind die informatie vaak door te zoeken via Google met als formule: naam gemeente/provincie + cultuur + subsidie.

Wil je meer weten over welke fondsen specifiek geschikt zijn voor jouw project of organisatie? Dan adviseer ik je graag.

Laat hier je gegevens achter voor meer informatie