Fondsen voor cultuur op een rij

Ben je op zoek naar een cultuurfonds? Dan zijn er verschillende mogelijkheden om fondsen en subsidies te vinden voor de financiering van een cultureel project. Allemaal met hun eigen kenmerken, doelstellingen en eisen. Ik heb een aantal veelgebruikte fondsen voor je op een rij gezet.

Er zijn natuurlijk nog veel meer fondsen, maar dit is een aardig lijstje om mee te starten. Meer over het aanschrijven van fondsen en subsidies vind je in dit blog.

De gemeente

De meeste gemeenten hebben een budget voor culturele activiteiten. De mogelijkheden verschillen per gemeente. Kijk hiervoor in de gemeente waar het project plaatsvindt, dus niet in de gemeente van je eigen woonplaats.

De provincie

Ook provincies hebben veel subsidies. Deze zijn vaak ingedeeld per sector. Kijk niet alleen bij de subsidies voor cultuur. Soms vind je ook interessante en relevante subsidies in andere sectoren (bijvoorbeeld voor innovatie).

Plaatselijke Rabobank

De Rabobank heeft in veel steden een speciaal fonds. “Door samen te werken en krachten te bundelen bereik je meer dan alleen”, zeggen ze zelf. Probeer ze daar eens op aan te spreken.

Prins Bernhard Cultuurfonds

Het Prins Bernhard Cultuurfonds ondersteunt cultuur, natuur en wetenschap in Nederland. Het aanvragen is niet ingewikkeld, maar let wel goed op de vereiste bijlagen bij je aanvraag. Dit cultuurfonds werkt met vaste inzendtermijnen die per provincie verschillen. Noteer die dus goed in je agenda. Als je te laat bent, wordt je aanvraag niet meer behandeld.

Fonds 21

Dit fonds in Utrecht heette vroeger SNS REAAL. Ze hebben twee pijlers: Kunst & Cultuur en Jongeren & Maatschappij. Het fonds ondersteunt professionele, kwalitatief sterke projecten die een breed, nieuw publiek weten te bereiken. Lees verder op: www.fonds21.nl

VSB Fonds

Het logo van VSB Fonds zie je vaak op flyers van culturele projecten. Hun slogan: Iedereen doet mee. Bij Mens & Maatschappij staan sociale initiatieven centraal. Bij Kunst & Cultuur gaat het om samen creëren en samen beleven.

Fonds voor Cultuurparticipatie

De nadruk bij dit fonds ligt op actieve participatie. Het fonds wil meer mensen in de gelegenheid stellen om zelf muziek te maken, te fotograferen, films te maken, te dansen of als vrijwilliger te werken bij een erfgoedinstelling. In de periode 2017-2020 bundelen ze hun activiteiten in drie programma’s:

  1. Cultuureducatie met Kwaliteit, Jong Geleerd: Bijdragen aan het toegankelijk maken van goed cultuuronderwijs voor leerlingen in het primair onderwijs en het vmbo.
  2. Innovatie in Cultuur, Maak het mee: Bijdragen aan een samenleving waarin mensen op verschillende niveaus hun creativiteit kunnen ontwikkelen.
  3. Zichtbaar maken en delen van bijzondere initiatieven en verhalen.

Fonds Podiumkunsten

Het Fonds Podiumkunsten is “hét cultuurfonds voor muziek, muziektheater, dans, theater en festivals in Nederland”. Het fonds geeft namens de Rijksoverheid ondersteuning aan alle vormen van professionele podiumkunsten, via aanbod- en afnamesubsidies. Daarnaast zijn er subsidies op het gebied van internationalisering en meerjarige subsidies.

Mondriaanfonds

Het Mondriaan Fonds is het publieke stimuleringsfonds voor beeldende kunst en cultureel erfgoed. Het bevordert bijzondere en vernieuwende projecten en activiteiten van beeldend kunstenaars, bemiddelaars (curatoren en critici), musea en andere erfgoedinstellingen, presentatie-instellingen, archieven, galeries en opdrachtgevers. Alle bijdragen hebben als doel het stimuleren van de productie en presentatie van relevante beeldende kunst en erfgoed uit Nederland in binnen- en buitenland, op die plekken waar de markt dit (nog) niet doet.

Het vinden van de juiste informatie

Op de website van ieder fonds vind je meer informatie over het aanvragen van bijdragen. Wel is het op de websites van vooral gemeenten en provincies soms flink zoeken. De informatie over subsidies zit soms echt ‘verstopt’ tussen heel veel andere informatie. Een tip: ik vind die informatie vaak door te zoeken via Google met als formule: naam gemeente/provincie + cultuur + subsidie.

Wil je meer weten over welke fondsen specifiek geschikt zijn voor jouw project of organisatie? Dan adviseer ik je graag.

Laat hier je gegevens achter voor meer informatie