Begroting Podiumproductie

Hoe ziet een begroting van een podiumproductie eruit? Bekijk en download hier een voorbeeld.

Hybride productiehuis

Ik werk sinds november 2019 samen met het Hybride productiehuis. Het Hybride productiehuis is een initiatief van onder andere Zwolse Theater en Poppodium Hedon. Artiesten en culturele organisaties in regio Zwolle kunnen mij gratis raadplegen voor hulp bij fondsenwerven en ondernemen. Hoe mooi is dat!

Check hier de sites van de productiehuizen:

Hedon Productiehuis

Zwolse Theaters werkplaats

Vragen over begrotingen

De laatste tijd krijg ik steeds vaker vragen over begrotingen. Welke kostenposten zet je allemaal in een begroting? Welke bronnen van inkomsten kan je noemen? En hoe noteer je dit op een overzichtelijke manier? Ik maakte daarom een voorbeeld. Ik vind het belangrijk daarbij te vermelden dat er niet 1 regel is die stelt hoe begrotingen moeten worden opgesteld. Ieder product vraagt eigenlijk om een andere aanpak. In de begroting probeer je vooral je financiële plan voor jezelf en/of een ander inzichtelijk te maken.

Begrotingen voor fondsen en subsidies

Bij een subsidieaanvraag moet ook altijd een begroting. Bij sommige fondsen moet je deze aanleveren in een vast format van het fonds. In andere gevallen mag je je eigen bijlage uploaden.

Ik maak zelf altijd mijn begrotingen in Excel. Het voordeel van dit programma is dat Excel zelf kan rekenen door het invullen van formules. Een fout is dan minder snel gemaakt. Heel moeilijk is werken met Excel niet! Werk je op een Mac? Gebruik dan het programma Numbers.

Zoals je ziet heb ik in het voorbeeld de kosten en de inkomsten naast elkaar gezet. Ik vind dat overzichtelijk. Daarbij moet je bij een fonds altijd een projectbegroting indienen waarbij je geen winst of verlies maakt. De eindsom van de kosten en inkomsten moet dus gelijk zijn. Door deze in kolommen naast elkaar te zetten wordt dit snel inzichtelijk.

begroting podiumproductie

En nu jij

Zie mijn voorbeeld als een richtlijn voor je eigen begroting. Geen enkele begroting is hetzelfde. Ieder project heeft weer andere kostenposten en bronnen van inkomsten. Begin eens met de grote lijnen. Welke kostenposten kan je zo vanuit de losse pols opsommen?

Durf te vragen!

Studenten vragen mij vaak ook nog om richtlijnen van bedragen. Tip: Je kan het beste om voorbeelden vragen bij vakgenoten. Vraag ze eens of ze een begroting met je willen delen!

Hulp nodig? Ik help je graag.

https://www.anneriekeotten.nl/diensten/advies/

Laat hier je gegevens achter voor meer informatie